Å redde et piggsvin er en stor forpliktelse
Å redde et piggsvin er en stor forpliktelse. Du må være sikker på at du er villig til å gi det stell som kreves helt frem til våren.
Hvis du nettopp har funnet et piggsvin i nød, les først vår veiledning for førstehjelp
Veiledning for å ta inn et piggsvin:
Å redde et piggsvin er en stor forpliktelse. Du må være sikker på at du er villig til å gi det stell som kreves helt frem til våren.
Hvis du nettopp har funnet et piggsvin i nød, les først vår veiledning for førstehjelp
Veiledning for å ta inn et piggsvin:
- Det første du må ha er en kasse som må være minimum L:1,5 X B:0,6 X H:0,4 mtr. stor. Dette er minimumsinnvendige mål. Lag kassen gjerne større hvis mulig.
Pappkartong kan brukes for noen dager, men lag en solid kasse, fortrinnsvis i tre så raskt som mulig. Vi anbefaler at en av sidene (lang- eller kortside) lages i plexiglass for å gi piggen anledning til å se ut av boligen sin og samtidig få bedre lys inn. Se bilder under for inspirasjon
- Kassen må ha ene enden til bol og andre til mat.
- Pappkartong eller lite kattebur kan brukes til bol. Fylles med aviser i bunn og masse høy.
- Kassen dekkes med flere lag aviser i bunnen. Rengjøres minimum 2-3 ganger daglig. Fjern våte aviser og vått høy. Rengjør du buret morgen og kveld lukter det lite å ha piggsvin. Kattematen AD er som regel den som lukter mest – litt søtlig.
- Piggsvin er flinke til å klatre. Lag et nettingslokk over kassen som er laget slik at piggsvinet ikke kan komme seg ut av kassen
- Rommet hvor du har piggsvinet må ha vindu, slik at piggsvinet kan se at dagene blir kortere.
- Bruk kvalitets for: ”AD”/"ID"- boksemat av Hills er best og fås hos dyrlege. Samt ubegrenset tilgang på Kitten tørrfor (4-12mnd) fra Royal Canine (dyrebutikk), og vann.
- Tørrfor og rent vann skal alltid stå fremme.
- Er piggsvinet under 100 gram gis morsmelkerstatning til katt (Gimpet) med sprøyte (5-10ml).(Røres godt sammen med litt kamillete eller fenikkel-/karvete)
- Er piggsvinet over 100 gram og ikke spiser på egenhånd, gis AD/ID i engangssprøyte. Gjerne med kamillete.
- OBS: ID må mikses med stavmikser for å få fin nok konsistens til sprøyte. AD kan bare røres. Vi anbefaler en 50/50 blanding.
- Når piggsvinet får mat eller medisin gjennom engangssprøyter, er det viktig at piggsvinet er i sittestilling eller står. Ligger han for mye bakover, eller helt på rygg – vil maten kunne renne ned i lungene, noe som er farlig.
- Piggsvin må veies daglig – før logg på vekt og helse.
Piggsvin må ha ro og barn skal ikke håndtere det.
- Bruk alltid hansker!
- Piggsvinet må avklimatiseres gradvis fra aktuell utetemperatur til 20 grader.
- Piggsvin kan begynne ormekur/antibiotika osv, når det har nådd en vekt på 150-200 gram. Så fremt det ikke har diaré eller dårlig almenntilstand. Skriv ut behandlingsskjema piggsvin og ta det med til veterinær eller kontakt oss på mail for anvisning til samarbeidende veterinærkontor.
- Oppsøk dyrlege for avlopping når piggsvinet har nådd en vekt på ca 300gram. Skift høy og aviser dagen etter.
- Ved 900 gram kan dvale forberedes. Senk temperaturen med 1-2 grader pr. dag i 2-3 uker, men frostfritt.
- Lange klør må klippes før eller etter dvale.
- Pass på at mus og rotter ikke kan komme til piggsvinet. Tørrfor og vann må det alltid være tilgang på.
Dvale
- Dvale kan være vanskelig å få til – de kan sove fra 3 uker til 4mnd. Piggsvinet begynner ofte med å ”sove over”, for deretter å våkne igjen etter noen dager. Dette gjør de gjerne en stund før de går i dypere dvale.
- Piggsvinet må sjekkes daglig under første måned av dvale. Veiing en gang pr. uke.
Etter en måneds dvale (uten oppåvkning) kan man gå over til å sjekke 2 ganger i uken og veie annen hver uke. - Normal vektnedgang i dvale er ca 5-10 gram pr.uke.
- Om piggsvinet ikke går i dvale, må det ha muligheter til trim, ellers får det alvorlige helseproblemer.
Oppvåkning - Når piggsvinet våkner etter vinterdvalen kan det drikke mye vann (opptil 3 dl). Server gjerne våtfor (AD/ID). Hvis piggsvinet ikke da spiser på egen hånd etter et døgn, må det ”tvangsfores” med engangssprøyte for å få tarmene til å fungere igjen.
- Piggsvinet holdes inne i 1-2 uker, avhengig av vekt og hvor mye det spiser.
Frihet!
Piggsvinet skal deretter settes i en uteinnhegning for mosjon. Vekten må da være 700+ gram. - Uteinnhegning kan lages av kompostbingevegger, minst 3 kvadratmeter (jo større jo bedre). I tillegg trengs et sovehus til piggene. Sovehuset må være tett, og tørt – ha inngang som er passelig stor og gjerne være litt isolert.
Forslag til sovehus: Isoporkasse med lokk, utehus for kanin, hjemmesnekret. Størrelse avhenger av antall piggsvin, fra 1/2m2++.
Utsettelse av piggsvinet kan skje i månedsskiftet april/mai – når vi er sikker på at frosten ikke kommer tilbake og temperaturen har nådd minst 5 grader nattestid. - Piggsvinet bør være i innhegningen i ca 14 dager, dette for å bli akklimatisert og for å få mosjon. Hvis piggsvinet skal slippes ut i din egen hage åpnes innhegningen om natten. (oftest best på ukedager da det er minst folk/trafikk)
- Hvis det ikke er mulig å slippe piggsvinet ut i egen hage, kontakt oss på mail. ( [email protected] )
- Piggsvin skal aldri settes ut i områder hvor det ikke finnes andre piggsvin.
Tips:
Hvis du har satt piggsvinet ut i din egen hage og ønsker å beholde det i området kan det være lurt å sette ut mat/tørrfor. Det beste da er å lage et lite forhus som bare piggsvin og ikke katter kan ta seg inn i. La også gjerne sovekassen stå.